Chat voor direct advies
Of bel: 085 30 39 731

Draagmuur verwijderen

Een draagmuur verwijderen van een woning of pand is een ingrijpende sloopklus die vaak wordt uitgevoerd om de indeling en de lichtinval van een ruimte te verbeteren. Als een draagmuur wordt verwijderd, wordt er namelijk een lichte open ruimte gecreëerd in de woning of in het kantoorpand. Ook bij grootschalige sloopprojecten, bijvoorbeeld wanneer een gebouw op instorten staat en volledig moet worden gesloopt, kan een draagmuur verwijderen noodzakelijk zijn. 

Ontdek op deze pagina alles wat u moet weten over een draagmuur verwijderen en hoe Sloopvergelijker u kan helpen bij het vinden van een gecertificeerd sloopbedrijf voor dit fysiek zware project!
Vind snel en eenvoudig je lokale sloopbedrijf
Gratis & vrijblijvend
Gekwalificeerde partners
Bespaar tot wel 40%
Hou geld over
Bespaar tot 40% op uw project
Binnen 1 dag
Binnen 1 dag tot 5 offertes vergelijken
Lokale bedrijven
Uw klus door lokaal geselecteerde bedrijven

Offerte aanvragen draagmuur verwijderen

Het is begrijpelijk dat u voor zo’n grootschalige klus die vraagt om expertise, mankracht en vakkennis een professional wilt inschakelen. U wilt immers erop kunnen vertrouwen dat de draagmuurverwijdering efficiënt en vakkundig gebeurt. Laat dát nu net de specialiteit zijn van Sloopvergelijker! Door gebruik te maken van onze vergelijkingsdienst, kunt u tijd en moeite besparen bij het zoeken naar een geschikt sloopbedrijf in uw regio die in deze werkzaamheden is gespecialiseerd. 

Wij verbinden u snel en eenvoudig aan een gecertificeerd sloopbedrijf voor uw project dat beschikt over de kennis en expertise om uw project professionele wijze te voltooien. Het enige wat u hoeft te doen is via het aanvraagformulier wat relevante informatie in te vullen over de ruimte waar uw draagmuur zich bevindt, en over de eisen die u stelt. Wij koppelen u vervolgens aan een van onze gecertificeerde professionals die u helpt bij uw sloopproject.

Vind snel en eenvoudig je lokale sloopbedrijf

Wat is een draagmuur precies?

Draagmuren zijn structurele elementen van een gebouw die het gewicht van bovenliggende constructies ondersteunen. Veelvoorkomende materialen waar draagmuren van zijn gemaakt zijn baksteen, beton, gewapend beton of kalkzandsteen. Het materiaal is afhankelijk van de bouwstijl van het pand, de lokale bouwvoorschriften en de leeftijd van het pand.

Veel mensen ontdekken wat een draagmuur is als ze een aanbouw laten zetten. Het weghalen van de dragende muur kan zeer veel problemen geven. Schakel daarom altijd een aannemer in. 

Waarschuwing: Als u een muur sloopt kan uw woning instorten. Het is dan ook aan te raden om de draagmuur nooit zelf te slopen, maar een erkend sloopbedrijf in te schakelen. 

Een draagmuur herkennen?

De buitenwanden van de woning zijn over het algemeen draagmuren. Maar ook in de woning staan dragende muren. In de meeste gevallen staan deze wanden tussen de gang en de woonkamer en/of tussen de keuken en de woonkamer. 

Om zeker te weten of een muur een dragende muur is kunt u altijd kijken op de originele bouwtekening van uw woning. We weten dat niet iedereen deze makkelijk beschikbaar heeft. Daarom geven geven we een aantal kenmerken hoe u een draagmuur kunt herkennen:

Het is een massieve muur;
De muur is gemaakt van stenen of beton;
De muur is meer dan 18 cm dik;
De muur loop door de verdiepingen heen;
De muur heeft ingemetselde balken.

Waarschuwing: Als u een muur sloopt kan uw woning instorten. Het is dan ook aan te raden om de draagmuur nooit zelf te slopen, maar een erkend sloopbedrijf in te schakelen. 
draagmuur verwijderen
Vind snel en eenvoudig je lokale sloopbedrijf

Wat kost een draagmuur verwijderen in 2024?

De gemiddelde kosten voor het verwijderen van een draagmuur liggen bij een woning van één verdieping tussen de €1.200 en €4.000. Heeft uw woning meerdere verdiepingen? Dan loopt de prijs al snel op van €4.000 tot €10.000. Hierbij moet u nog rekening houden met extra kosten voor documenten en het vervoeren van het afval.
Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde kosten voor een draagmuur verwijderen 2024

DocumentenGemiddelde kosten (incl. btw)
Constructieberekening€ 800,- tot € 1.500,-
Bouwtekening€ 800,- tot € 1.500,-
Legeskosten omgevingsvergunning € 300,- tot € 600,-
Stempelplan€ 250,- tot € 450,-
Materiaalkosten (gemiddeld tussen € 60,- en € 90,- per m2)Gemiddelde kosten (incl. btw)
Stalen balk€ 300,- tot € 500,-
Arbeidskosten (2 vakspecialisten voor één dag)Gemiddelde kosten (excl. btw)
Het slopen van een draagmuur€ 800,- tot € 1.200,-
Het plaatsen van een stalen bak€ 800,- tot € 1.200,-
Afval vervoeren€ 250,- tot € 500,-
draagmuur verwijderen

Draagmuur zonder vergunning verwijderen?

Nee, het is niet mogelijk om een draagmuur zonder vergunning te verwijderen. U bent verplicht een vergunning te hebben als u de draagconstructie van het pand aanpast. Het is namelijk gevaarlijk voor u en uw omgeving als u dragende muren gaat aanpassen. Op bovenstaande foto (uit de Besluit Omgevingsrecht)

De wetgeving is wijzigende omdat het Besluit Omgevingsrecht aangepast wordt naar de Omgevingswet. Conform het BouwBesluit en de NEN8700 blijft een aanpassing aan de constructie vergunningsplichtig. 

Vergunning: Als onderdeel van de vergunningsaanvraag heeft een constructieberekening nodig. U moet deze berekening laten maken zodat u weet dat de nieuwe constructie veilig is voor u en de mensen om u heen. Met een constructieberekening zorgt de constructeur voor een situatie die voldoet aan het bouwbesluit. 

Draagmuur verwijderen met constructeur

Als u een draagmuur wilt verwijderen moet u een berekening laten maken. Een constructeur maakt een constructieberekening hoe u de draagmuur veilig kunt verwijderen. Een aannemer heeft deze berekening ook nodig om de nieuwe constructie te plaatsen. Er zijn daarom 3 dingen belangrijk bij het verwijderen van een draagmuur:

  • Schakel met een constructeur voor een constructieberekening
  • Vergelijk offertes van gespecialiseerde sloopbedrijven
  • Neem contact op met een aannemer voor het plaatsen van de nieuwe constructie.

Draagmuur slopen gevaarlijk

Draagmuren verwijderen kan in sommige gevaarlijke situaties ook noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om een oud pand of om schade door wateroverlast of brand, waarbij de draagmuren dusdanig zijn beschadigd of instabiel zijn dat er kans is op instortingsgevaar. In dit geval is het verwijderen van draagmuren onderdeel van een grootschalig sloopproject waarbij meerdere onderdelen van een pand worden verwijderd of hersteld.

Dit is hoe het werkt

1
Vul de benodigde gegevens in
Vul uw gegevens in, zodat we de beste match voor u kunnen maken. U ontvangt binnen 24 uur maximaal 5 offertes voor de beste prijs.
2
Ontvang de offertes
U ontvangt verschillende offertes van onze partners. Vergelijk en bel met de partners voor de beste prijs.
3
Eén van onze partners gaat aan de slag bij u!
Na de vergelijking kiest u de beste partner. De partner gaat bij u aan de slag en verzorgt het gehele project.
Vind snel en eenvoudig je lokale sloopbedrijf

Informatie gecontroleerd door sloopexpert Ben Dekker

Ben Dekker heeft gedurende twintig jaar een succesvol sloopbedrijf gerund. Hij heeft zich in die tijd gespecialiseerd in het verwijderen van draagmuren, het saneren van asbest en het verwijderen van schoorstenen. Zijn bedrijf heeft projecten uitgevoerd door heel Nederland, variërend van kleinschalige renovaties tot grootschalige sloopwerken.

Door de jaren heen heeft Ben Dekker zijn zijn kennis en kunde steeds verbeterd om te voldoen aan de veranderende regelgeving en veiligheidsnormen binnen de sloopsector. Er werden steeds strengere eisen gesteld aan veiligheid en milieu. Dekker heeft zich altijd flexibel opgesteld om deze veranderingen te integreren in zijn werkmethoden, waardoor zijn bedrijf altijd aan de hoogste standaarden heeft voldaan.

Ben Dekker’s expertise heeft hem een prominente positie opgeleverd in de Nederlandse sloopsector. Met zijn kennis, netwerk en ervaring helpt hij nu particulieren bij het vinden van de juiste partij.

sloopexpert Ben Dekker
Laatst geupdated: October 17, 2024
Lees meer over Ben Dekker

Veelgestelde vragen 

Kan ik zelf een draagmuur verwijderen?

We raden aan deze sloopklus uit te besteden aan een sterke, ervaren vakman. Het verwijderen van een draagmuur vereist namelijk mankracht, vooral als het gaat om grotere muren of constructies. Zelfs als een muur niet bijzonder groot lijkt, kan het verwijderen ervan nog steeds een aanzienlijke inspanning vergen, afhankelijk van de constructie, het materiaal en de locatie ervan.

In sommige gevallen kan het voor een draagmuur verwijderen nodig zijn om zware apparatuur te gebruiken, zoals sloophamers of zelfs graafmachines, om de muur veilig en efficiënt te verwijderen.

Bovendien kan het verplaatsen van puin en het opruimen van de werkplek na het verwijderen van de muur ook mankracht vereisen. Daarom is het belangrijk om een ervaren en gecertificeerd sloopbedrijf in te schakelen voor deze klus.

Wat kost een draagmuur verwijderen gemiddeld?

De kosten voor een draagmuur verwijderen variëren tussen €2.300 tot €10.000. De exacte kostprijs is afhankelijk van factoren zoals het aantal verdiepingen, lengte van de muur en locatie. Naast de kosten voor de sloop moet u ook rekening houden met de kosten voor een vergunning, constructeur en afvoer van puin.

Heb ik een vergunning nodig voor een draagmuur verwijderen?

Ja, u heeft altijd een vergunning nodig als u een draagmuur wilt laten verwijderen. Zowel wij als onze partners zijn op de hoogte van de wet- en regelgeving rondom bouwvergunningen en kunnen u hier van te voren over informeren. 

Wat is het voordeel van Sloopvergelijker ?

Wij onderscheiden ons bij Sloopvergelijker van andere vergelijkingsplatforms, doordat wij nét even een stapje verder gaan qua service en betrokkenheid richting de klant. Dit doen we d oor u te koppelen aan betrouwbare partners uit ons netwerk, maar ook door u persoonlijk te adviseren over een sloopproject zoals draagmuren verwijderen. Waar andere vergelijkingsdiensten u snel een geautomatiseerde lijst met sloopbedrijven en offertes toesturen per mail, stemmen wij onze gecertificeerde partners zorgvuldig af op uw behoeften. We nemen persoonlijk telefonisch contact met u op om de beste slooppartners aan u voor te leggen en we zijn volop betrokken bij uw wensen.

Zowel het bieden van een betrouwbare vergelijkingsdienst als onze persoonlijke benadering is een aspect van onze unieke service die klanten zeer op prijs stellen als zij samenwerken met Sloopvergelijker!